OBVESTILO GLEDE p. ANDREJA VOVKA

Obvestilo za vse, ki ste del naše Cerkve, samostana in življenja v duhu sv. Ane in sv. Frančiška.

 

Mnogi poznate in ste se na takšen ali drugačen način srečevali z našim patrom Andrejem.

Pater Andrej je bil nastavljen v Koper poleti 2011. V teh polnih desetih letih je marsikdo zaznal in spremljal njegov potek in hiter razvoj Alzheimerjeve bolezni, katere glavna posledica je demenca.

Vrsto let je patra Andreja spremljal in zanj skrbel zdaj že pokojni g. Florijan Mastnak. V zadnjem letu je daroval zadnje moči, da je lahko priskočil na pomoč. Že prej, še posebej pa z njegovim odhodom smo se bratje frančiškani spraševali in odločali, kako naprej glede skrbi in nege patra Andreja. Trenutno nimamo nikjer v Sloveniji vzpostavljene lastne hiše za onemogle in ostarele, bolne brate frančiškane. Skupaj s provincialom, p. Marjanom Čudnom, smo se odločili, da patra Andreja damo v dom, ker mu tu v Kopru ne moremo več nuditi 24 urnega spremstva, nege in podpore, ki jo potrebuje. Odločitev ni bila lahka. Je pa dozorela skozi izkušnje in stisko. Pater Andrej tudi sam večkrat potoži, da ga prav tišči pri srcu, ker čuti samoto in praznino. Posebej težke so včasih noči, ko nemirno tava in išče živega človeka, kot pravi sam. Iz minute v minuto sprašuje, kje je, rad bi šel domov, ne prepozna hiše, oblek, stvari. Največ mu pomeni, da je ob njem živ človek. Ker potrebuje varovani oddelek, je bilo potrebno kar nekaj časa in prilagoditve, da smo lahko poiskali primeren dom. Zdaj je vpisan v dom in čakamo na prosto enoposteljno sobo. Takoj, ko se izprazni, bo pater Andrej sprejet pri njih.

Želel sem, da informacija pride do vseh vas, ki ste z njim delili svoje življenje in poti. Naj bo ta čas čas srečevanj, zahvale in molitve. Pred odhodom v dom bomo poskrbeli za poslovilno sveto mašo in dostojno slovo.

Povezani v Duhu in molitvi molimo in prosimo skupaj, naj bo ta korak blagoslovljen. Naj patru Andreju omogoči varnost in dom, ki ju tu, v Kopru ne more več dobiti na takšen način kot to potrebuje in mu narekuje njegova bolezen.

P. Marjan Čuden, provincial in

P. Marjan Čuk, predstojnik

OBVESTILO GLEDE P. ANDREJA VOVKA

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več